• irodamanager

Ezért fizetem a könyvelőt...


Pályám legelején, 2001 környékén már bőven kezdett kirajzolódni, hogy a könyvelő nem egyenlő a bérszámfejtővel. S az évek során egyre inkább ez a trend, hogy a napról napra változó jogszabályok, törvények, rendeletek miatt a bérszámfejtés, munkaügy igen is, egy külön szakma.

  • Nézzük külön a bérszámfejtést:

Persze, amíg minden alkalmazottad az ábrán látható paraméterekkel rendelkezik, addig bőven elegendő egy bérprogramba bepötyögni az alap adatokat, s az máris leszámfejti a dolgozók bérét.


De! azt nagyon sokan elfelejtik, hogy a munkavállalók nem feketék, vagy fehérek, hanem emberek, s emiatt, ahány ember, annyi probléma, annyi ügy, annyi féle variáció a számfejtés tekintetében is. A másik dolog, hogy a bérprogramba is valakinek föl kell vinnie az adatokat, azt munkavállalónként paraméterezni kell. Ha nem ismerjük minden paraméter munkabérre gyakorolt hatását, könnyen generálhatunk téves számfejtéseket. Az emberek pedig a fizetésükre a legkényesebbek. Emiatt hatalmas probléma, ha valamit elrontunk, rosszul csinálunk, tévesen állítunk be. A bérszámfejtés során kezelt adatokra a munkavállalónak élete végéig szüksége van. Elég, ha csak a nyugdíjra gondolunk, vagy egy betegség esetén a táppénzre. Fontos, hogy a bérszámfejtést szakemberre bízzuk, aki naprakész tudással rendelkezik adózás, TB témakörben.

  • Ami a munkaügyi adminisztrációt illeti:

gondolhatnánk, hogy ez csak papír munka, letöltjük az internetről a szerződést, s havonta kitöltjük a jelenléti ívet, amit megveszünk a papírboltban, aztán mikor leszámol a munkavállaló akkor is előasunk valahonnan valami papírokat. Sajnos ez sem így működik. Nagyon fontos, hogy a munkaszerződés tartalmazzon minden kötelező elemet, s speciális kitételeket a munkakörre vonatkozóan. Most azt gondolhatjuk ez mind nem fontos, de egy esetleges munkaügyi per során, nem is beszélve a munkaügyi ellenőrzésről, komoly problémáink adódhatnak. Ha belépett a munkavállaló a cégünkhöz, akkor el kezd élni a céggel együtt, ha változás történik az ő életében, vagy a cég életében, mely hatással van az ő munkavégzésére, akkor azt dokumentálni, adminisztrálni kell. Ha beteg a munkavállaló, üzemi baleset érte, vagy gyermeket szült, az is mind, mind adminisztrációval, dokumentációval jár. És akkor még nem is beszéltünk a munkaviszony megszűnéséről. Itt sem mindegy, hogy milyen formában szüntetjük meg, vagy szünteti meg a munkavállaló a munkaviszonyát. Mit tehetünk, hogyan tehetjük meg, stb.

Ha könyvelő irodával készítteti az alkalmazottai számfejtését kérdezze meg tőlük az alábbiakat:

- a munkavállalóknak vannak munkaszerződései?

- vannak e munkaszerződés módosítások a változások tekintetében?

- egy dolgozónak meg kívánja szűntetni a munkaviszonyát, mit tegyen?

Ha a fenti kérdésekre nem kap kielégítő választ, érdemes olyan szakemberhez fordulnia ezen a téren, aki a bérszámfejtést, s a munkaügyi adminisztrációt ellátja az Ön cége számára.

"Rendszerezve, rendszerben, kicsiben is!"

Kiss-Márton Adrienn

irodamanager

#bérszámfejtés #munkaügy #munkaügyiadminisztráció

7 megtekintés0 hozzászólás

Irodamanager - Minden sikeres vállalkozó mögött áll egy irodamanager.

Keress bátran a cégedre szabott ajánlatért itt!

  • Facebook Basic Square
®© Copyright szerzői jogvédelem alatt áll minden az oldalon megjelent tartalom!
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now